Nog meer Oranje op de Jeugdshow Laren

Na bijna een jaar voorbereiding was het zaterdag 15 september dan eindelijk zover, de 37e landelijke Jeugdshow Laren kon beginnen!

De inzenders en hun dieren kwamen met busladingen tegelijk bij de Jeugdshow Laren aan.

Met maar liefst 746 ras konijnen, hoenders, dwerghoenders, cavia’s, sier en watervogels, oorspronkelijke duiven en kleurmuizen was het een happening van jewelste in de st.Steffenmanege. Met busjes, auto’s met aanhangers en 2 grote touringcars kwamen de 140 deelnemers met hun dieren, begeleiders ouders en aanhang naar het Gelderse Laren.

Aan het einde van de sportzomer 2012, is de Jeugdshow Laren HET oranje evenement voor kleindierliefhebbers, vandaar het thema ‘Oranje boven’.

Voorzitter van KleindierLiefhebbers Nederland, Jasper Smelt knipt samen met het “koninklijke paar” een lint door om de Jeugdshow Laren te openen

Zelfs ‘Willem Alexander en Maxima’ waren van de partij om deze unieke kleindierenshow deze show te openen. Het “koninklijk paar”, dat zoals dat bij het thema past in een oranje auto aan kwam, werd verwelkomd op de oranje loper door veel inzenders samen met voorzitter Henk Marsman en secretaris Marjan Holmer-Vriezekolk. Na een toespraak door de voorzitter van KLN, Kleindieren Liefhebbers Nederland, Jasper Smelt knipte het ‘koninklijk paar’ een oranje lint door en hiermee was de keuring en show geopend.

Hierna was het tijd voor een rondleiding over de show werd de oranje ereloge bekeken, een verzameling dieren die allemaal een oranje kleurslag hebben. Zoals bijvoorbeeld een Hollander konijn in de kleur oranje en de Orpington hoen. Hierna werd hartelijk afscheid genomen en ontving Maxima als aandenken een fraai glazen kunstwerk van een konijn en een kip.

Bovenop de keurmeesters zitten, dat kan tijdens de Jeugdshow Laren. Waar kun je op een bondstentoonstelling zulke directe uitleg krijgen?

De beoordeling van de 746 dieren werd verricht door 18 keurmeesters. Terwijl de inzenders bijna op schoot bij de keurmeesters zaten, kreeg je direct de de plus en minpunten hun hun dieren horen van de keurmeesters. Hier en daar werden tips gegeven voor nog betere resultaten.

Alle bevindingen werden zoals dat hoort genoteerd op de keurkaarten en zo werd aan het einde van de middag duidelijk wie de nieuwe nationale kampioenen zijn.

Echter voor het zover was, ging de prijsuitreiking vooraf door een uitgebreid entertainment programma. Zo was er een optreden van de Breakdance groep uit Deventer, zongen en speelden Liset Vrugteveen en Niels Muller de sterren van de hemel en als klap op de vuurpijl een hilarisch optreden van ‘Buurman en Buurman’. De dag kon voor de deelnemers al niet meer stuk.

Moe maar voldaan werd de thuisreis aanvaard. Voor sommigen betekende dat nog zeker 2 uur rijden want de deelnemers kwamen uit alle provincies. Van Friesland tot Limburg en zelfs uit België.

 

De nationale titels gingen naar:

Aan het einde van de prijsuitreiking stond het podium vol met jonge winnaars van de hoofdereprijzen.

Fraaiste sierduif ( Oosterse Roller ) Briony Winkel uit Hoogeveen

Fraaiste Hoen ( Groninger Meeuw zilverpel ) Koen Haverkamp uit Loenen

Fraaiste Dwerghoen ( Welsumer kriel ) Bart Haverkamp uit Loenen

Fraaiste Kwartel Justin Velten uit Vriezenveen

Fraaiste oorspronkelijke watervogel (Carolina eend ) Danny Holterman uit Heino

Fraaiste gedomesticeerde watervogel ( Kwaker) Comb. JaDaMaCh uit Horst

Fraaiste Konijn ( Alaska) van Comb. D en F. Huizer uit Heerjansdam

Fraaiste cavia Comb. JaDaMaCh uit Horst

Fraaiste Kleurmuis was van Pieter Kraaijeveld uit Schelluinen

De winnaars van de Verenigingsbeker: NKV Nieuwleusen

 Namens de Jeugdcommissie : Top dat jullie er waren en neem vooral op 21- 09-2013 je medesportvrienden en hun dieren mee !

Drie keer hoera voor alle inzenders, ouders en begeleiders.

De foto’s in dit bericht zijn gemaakt door Achterhoekfoto.nl en Remco Blumink.