2011: Jeugd massaal in Laren van de partij

Op zaterdag 17 september was het een drukte van belang in Laren. Vele auto’s met aanhangers, busjes en zelfs 2 touringcars vol kinderen en dieren waren in alle vroegte op weg naar de 36e Jeugdshow Laren. De dieren en hun baasjes waren klaar voor een wereldse dag.

Nadat alle dieren hun plek hadden gevonden vond de officiële opening plaats. Dit jaar de eer aan Thom Laming, voorzitter van de NBS. Na een prachtig toespraak en het verhaal van Ton en Thea Trommelduif die ook aanwezig waren, liet Laming een wereldbol zakken en hiermee was de show geopend.

Maar liefst 17 keurmeesters moesten alle dieren beoordelen en vooral de jonge eigenaren van tips te voorzien. Het unieke en het leerzame van de jeugdshow is het directe contact tussen de keurmeester en de kinderen. Je kunt bijna bovenop de keurmeester zitten en mag ze van alles vragen. Hier wordt goed gebruik van gemaakt. En zo steek je er ook nog wat van op.

De keurmeesters waren na afloop onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden dieren. Er waren prachtige dieren bij, dat belooft wat voor de rest van het showseizoen. Vaders en moeders… maak je borst maar nat!

Het thema 2011 was ‘Met de Jeugdshow de wereld rond’. Dit werd met landen vlaggen, wereldbollen, kleding en het decor van het podium aangekleed. Bij veel van de aanwezige rassen kon je d.m.v. info bordjes zien waar het ras eigenlijk vandaan komt. Want komt de Hollander van oorsprong wel uit Nederland? En waar komt de Rode Nieuw Zeelander vandaan en de Java kriel? Op al deze vragen was het antwoord te vinden op de Jeugdshow. Er was zelfs een quiz over gemaakt. Deze werd gewonnen door Jannik Kraaijenveld. Hij ging met een groot krentenbrood naar huis.

KleindierMagazine/Avicultura  bestaat 125 jaar en had daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Alle ingezonden werkstukken waren te zien op de Jeugdshow. De jury bestaande uit Jan de Jong, John de Groot, Thom Laming en Bert Beugelsdijk ( voorzitter ) moest de werkstukken eruit te kiezen die voldeden aan de opdracht: Kijk 25 jaar vooruit en ontwerp het konijn, kip, cavia, eend ed. van de toekomst. Dat bleek erg lastig te zijn. De winnaars waren:

 • 3 t/m 7 jaar 1e prijs Mike Wijnen,
 • 8 t/m 11 jaar Marcella Holmer en
 • 12 t/m 17 jaar Kim van Dijk

De ontwerpers en alle inzenders van de Jeugdshow kregen een mooie mok van KleindierMagazine.

Na alle spanning van het bepalen van de hoofdereprijzen, was het de hoogste tijd voor wat ontspanning. Ook daar wordt tijdens de Jeugdshow Laren aan gedacht. Er moet in de tussentijd namelijk nog een groot aantal prijzen verwerkt worden. Dat is een enorme klus met een tijdsdruk.

Op het podium was er eerst een dansoptreden van kinderen van de Fitness Factory uit Laren. Waarna het podium vol werd geladen met instrumenten van de jonge band ‘Spirit’ uit Vorden. Ze verzorgden een spetterend  optreden.

Voor wie zijn energie verder nog kwijt wilde kon in de KLN stand buttons maken, mocht je met dier op de foto bij Willem en Martijn Hoekstra of knutselen aan de grote tafel bij Marita Veldink.

Larenaar Henk Meuleman vertelde over zijn hobby, het afschieten van raketten. De knuffeldieren van Dirk de Jong stonden uiteraard volop in de belangstelling. Vele foto’s zijn er weer geschoten.

En dan waar het om gaat, wie zijn de kampioenen van de Jeugdbondshow 2011?

 • Fraaiste Hoen, Koen Haverkamp met een Groninger Meeuw.
 • Fraaiste Dwerghoen, Mart Ebbers met een New Hampshire kriel
 • Fraaiste kwartel, Jop Claasen met een Californische Kuifkwartel
 • Fraaiste Kalkoen, Andre Biemans met een Narrangansette kalkoen
 • Fraaiste Oorspronkelijke duif, Leon van Werven met een Lachduif, predicaat U.
 • Fraaiste Oorspronkelijke watervogel, Danny Holterman met een Carolina eend.
 • Fraaiste Ged. Watervogel, Daphne Hermens met een Kwaker.
 • Fraaiste Konijn, Kimberly Breedveld met een Nederlandse hangoordwerg, predicaat U
 • Fraaiste Cavia, Anne Beltman met en rex roodbont.
 • Fraaiste Kleurmuis, Pieter Kraaijeveld met een kleurmuis champagne.

Verenigingsbeker :

 • 1e prijs dus de beste scorende club,  N.K.V. Nieuwleusen,
 • 2e prijs Sport Veredelt Oldebroek en 3e prijs P.S.V. Horst

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd.