2008: Goud voor Jeugdshow Laren

Met 122 inzenders en 668 ingezonden dieren was Jeugdshow Laren 2008 bij voorbaat geslaagd. De aantallen waren beduidend groter namelijk dan de afgelopen jaren. Uit alle windstreken van Nederland waren de jeugdleden met hun ouders en/of begeleiders naar de Achterhoek gekomen voor de 33e Jeugdshow Laren. Om daar ’s ochtends vroeg hun dieren in te kooien. In een ruimte die voor de gelegenheid was omgetoverd in een Olympische atmosfeer. Een megapodium met de sfeer van het oude Griekenland. En veel vlagvertoon in de rest van de manege. En overal Olympische vlaggen. Het gekozen thema sloot noodloos aan bij de opzet van het evenement: meedoen is belangrijker dan winnen. Om dat te onderstrepen kregen alle deelnemers voor aanvang van de keuring een medaille omgehangen door de organisatoren. Met de wens dat ze een fijne en leerzame dag tegemoet zouden gaan.

Opening

Jeugdshow Laren 2008 werd op stijlvolle wijze geopend door dhr. Spekreijse, burgemeester van de gemeente Lochem. Hij verscheen in hardloopkledij en opende de show door het met een brandende fakkel het Olympisch vuur te ontsteken. In zijn openingstoespraak benadrukte de burgemeester het belang van de omgang met dieren op jonge leeftijd. De organiserende vereniging “Pels en Pluim Laren Gld” kreeg een dikke pluim voor de strakke organisatie en het getoonde initiatief, al zoveel jaren.

Keuring

Het aantal ingezonden dieren was zo groot, dat de organisatie zelfs extra keurmeesters moest aantrekken om alle dieren van een beoordeling te voorzien. Maar liefst 18 keurmeesters ging rond de klok van 10.00 uur aan de slag. Met opzet wordt het aantal te keuren dieren per keurmeester laag gehouden, om voldoende uitleg te kunnen geven bij de keuring. Even na 13.00 uur waren de meeste keurmeester klaar en kon de finale beginnen. Op het podium werden bij de grootste diergroepen de kampioenen middels een openbare eindkeuring bepaald. Een spannend gebeuren, waarbij een van de kampioenen tevens het predikaat U kreeg toebedeeld. Het betrof de Brahma kriel van Kevin van Vianen!

Randprogramma

Naast de keuring en de aankleding geniet Jeugdshow Laren een reputatie als bedenker en brenger van een compleet randprogramma. Naast gebruikelijke items als schminken, knutselen, verloting en het optreden van clown Henkie konden de jeugdige bezoekers dit jaar volop genieten van een grote tafel met knuffeldieren. En vanaf 14.00 uur was er volop spektakel op het grote podium. Met allereerst een adembenemend optreden van twee jeugdige topturnsters, gevolgd door een spectaculair optreden van de Lederhozen uit Ruurlo; een groep van acht turners die een even knappe als komische act neer wisten te zetten met minitrampoline en kast. Het aanwezige publiek werd op een perfecte wijze vermaakt! Daarna was tijd voor muziek, hetgeen werd verzorgd door de Malletband uit Harfsen.

Prijsuitreiking

Even na vieren waren de catalogi klaar en de prijzen uitgezocht. Voor iedere inzender was er een prachtige plaquette van de jarige NHDB. Ad Taks, binnen het NHDB-bestuur belast met jeugdzaken, deelde vervolgens de hoofdereprijzen uit. Maar niet nadat hij de organisatie flink in het zonnetje had gezet. ”Deze dag is zo mogelijk nog mooier dan de Olympische Spelen in China,“ klonk het uit zijn mond. Goud voor Jeugdshow Laren 2008!

Uitslag

De belangrijkste uitslagen van Jeugdshow Laren 2008:

Fraaiste watervogel: kwaker van Niels Klein uit Winterswijk
Fraaiste oorspronkelijke duif: Lachduif van Leon van Werven uit Kampen
Fraaiste siervogel: Kalkoen van André Biemans uit Leusden
Fraaiste sierduif: Rijnlandse ringslager van Jimmy van Ingen uit Denekamp
Fraaiste grote hoen: Australorp van Dennis Jansen uit Afferden
Fraaiste dwerghoen: Brahma kriel van Kevin van Vianen uit Giessenburg
Fraaiste konijn: kleurdwerg van Nathalie Boers uit Den Ham
Fraaiste cavia: Rex van Johan Jansen uit Vriezenveen

Verenigingsbeker:

  1. Kampen en omstreken
  2. HPKV Den Ham
  3. Lekzoom Groot Ammers