2009: Ik hou van Holland en Jeugdshow Laren

Het dak van de St. Steffenmanege in Laren ging er bijna af op zaterdagmiddag 19 september. Harfsenaren Henk Enderink en Kees Jan van de Pieterman vertolkten op geweldige wijze covers van o.a. Frans Bauer en diverse Volendamse artiesten. “De handjes omhoog!” Het werd een prachtige afsluiting van de 34e Jeugdshow Laren, georganiseerd door de Jeugdcommissie van “Pels en Pluim Laren”. Een passende afsluiting ook, want de Jeugdshow droeg dit jaar het thema “Ik hou van Holland”. De organisatie, bestaande uit Marjan Holmer, Alette Woestenenk, Gerrit-Jan Beusekamp, Remco Blumink, Rudy Brummelman, André de Groot, Stefan Jansen, Gerold de Maag, Henk Marsman, Bert Mensink en Derk Woestenenk, had werkelijk alles uit de kast gehaald om het thema zo perfect mogelijk tot uitdrukking te brengen. En dat bleek bijzonder goed gelukt! Veel vlagvertoon en oranje in de Larense manege, waar ook een molen, tulpen en klompen niet ontbraken. De aftrap werd verricht door de drie kersverse bestuursleden Alette, Rudy en Stefan, die in (oud)-Hollandse kledij al koekhappend het evenement openden.

De winnaars

De 34e Jeugdshow Laren trok wederom zeer veel publieke belangstelling. Uit Laren, maar ook van ver daarbuiten. Zo’n 120 jeugdige inzenders waren uit vrijwel alle provincies van Nederland met in totaal 623 watervogels, siervogels, hoenders, dwerghoenders, sierduiven, konijnen en cavia’s naar Laren gekomen, om met elkaar te strijden om de Nationale titels. Alle dieren werden door 16 gediplomeerde keurmeesters van een beoordeling voorzien, waarna in een spannende eindkeuring de Nederlandse Kampioenen tevoorschijn kwamen. Veel nieuwsgierigen verdrongen zich om de keurmeesters om een glimp van de keuring mee te maken en om vragen te stellen. De Hoofdprijzen werden veroverd door Robbin Mulder uit Enschede (sierduiven), Eva Meijer uit Grashoek (grote hoenders), Eline van der Wal uit Oldebroek (dwerghoenders), André Biemans uit Leusden (siervogels), Gerrit van Wijhe uit Oosterwolde (oorspronkelijke watervogels), Daphne Hermens uit Vortum Mullem (gedomesticeerde watervogels), Gerard Bakker uit ’t Harde (konijnen), Johan Jansen uit Vriezenveen (cavia’s) en Leon van Werven uit Kampen (oorspronkelijke duiven). De Chabo van Eline van der Wal werd door de hoofdjury bekroond met het predikaat “U” (uitmuntend). Ook de Oudduitse Meeuw van Robbin Mulder behaalde het allerhoogste predikaat! De verenigingsbeker ging wederom naar “Kampen en omstreken”.

Optredens

Inzenders, ouders, begeleiders en het in grote getale aanwezige publiek werd tussen de keuring van de dieren en de prijsuitreiking – in de tijd dat de organisatie keihard werkte aan de administratieve verwerking van alle beoordelingen en prijslijsten – ruimschoots vermaakt. Bijvoorbeeld door het eerder genoemde duo Henk & Kees Jan. Maar er waren meer prachtige optredens. Zoals door de kindergroep van de Markelose boerendansers en de Larense zangeres Chantal Haytink, die live werd begeleid door Flying Doctor Ron. Verder genoten de kinderen van Clown Henkie en werden velen geschminkt door de dames van de spelotheek. Ook de knutselhoek van Marita Veldink was zeer in trek. Kortom een bijzonder geslaagd evenement, de 34e Jeugdshow van “Pels en Pluim Laren”!

Als overzicht nog de uitslag:

Fraaiste Sierduif: Oudduitse Meeuw van Robbin Mulder met 97 punten
Fraaiste Hoen: Barnevelder van Eva Meijer met 96 punten (F)
Fraaiste Dwerghoen: Chabo van Eline van der Wal met 97 punten (U)
Fraaiste overige siervogel: Narrangansette Kalkoen van Andre Biemans met 96 punten (F)
Fraaiste oorspronkelijke watervogel: Carolina eend van Gerrit van Wijhe met 96 punten (F)
Fraaiste gedomesticeerde watervogel: Kwaker van Daphne Hermens met 96 punten (F)
Fraaiste Konijn: Pool roodoog van Gerard Bakker met 96,5 punten (F)
Fraaiste Cavia: Rex van Johan Jansen 96,5 punten (F)
Fraaiste Oorspronkelijke duivensoort: Lachduif van Leon van Werven met 96 punten (F)