Eierkeuring

Vraagprogramma

De fokkerij van hoender, eenden en siervogelrassen begint met een gezond goed gevormd ei. Wat is een gezond ei dat past bij het ras dat je fokt? Daar gaan we het samen over hebben en jullie gaan dat zien en wegen. We nodigen jullie dan ook -uit om 3 eieren van je kippenras mee te nemen naar de Jeugdshow om ze te laten keuren door de deskundige eierenkeurmeester Anthony van Dierendonck. Je kunt meedoen met eieren van alle rassen en alle kleurslagen die je thuis fokt. Je kunt dus meedoen met meerdere setjes van 3 eieren. De eieren worden zowel van de buitenkant als van de binnenkant beoordeelt. Om wat er in het ei zit te beoordelen is het belangrijk dat de eieren zo vers mogelijk zijn.

De eierenkeuring geeft inzicht in wat een goed broedei is. De keurmeester geeft jullie als deelnemers van de Jeugdshow Laren en het publiek uitgebreid uitleg en hij zal al jullie vragen beantwoorden over eieren en waar je op kunt letten.

Beoordeling van jullie (broed)eieren

De eierenkeuring gaat volgens de Nederlandse standaard. De keuring gaat op punten waarvan de verdeling als volgt is:

Externe keuringInterne keuring
Vorm25Dooier30
Gewicht15Eiwit30
Schaal20Hagelsnoeren10
Kleur20Luchtkamer10
Algemene indruk20Versheid20
Totaal100Totaal100

Meedoen is gratis, meld je aan vóór 7 september.

Je kunt je aanmelden door onderstaand formulier in te vullen.

Vermeld duidelijk je volledige naam en adresgegevens en telefoonnummer en geef aan met hoeveel setjes van 3 eieren je mee wilt doen. Op 16 september neem je dan de eieren in een eierdoosje, met je naam erop, mee naar de Landelijke Jeugdshow Laren.

Ook kun je mee doen met de keuring voor versierde eieren! Kijk maar in ons vraagprogramma. Ook hier is een prijzenpot beschikbaar!

Natuurlijk zorgen wij voor leuke prijzen!

Lees verder voor de beoordelingscriteria

Ja, ik doe mee!

  Eierenkeuring beoordeling uitwendig

  Vorm: een ruime breedte met een groteren lengte dan breedte. De onderkant moet ruimer zijn dan de bovenkant met een flauwere kromming. Bij een jonge hennen ei is de bovenkant puntiger dan bij een volwassen kip, maar een ei mag niet te puntig zijn noch smal of te rond van vorm.

  Grootte/gewicht: elk ras heeft een eigen gewichtsklasse. De kleur van de schaal bepaalt de gewichtsklasse van het ras. Normaal weegt een ei, wanneer een kip gaat leggen 50 gram en dit neemt snel toe naar 57 gram na een paar maanden productie. Na de rui is er opnieuw een toename van het gewicht.

  Schaal: gelijkmatig glad zonder lijnen of bubbels. Gelijkmatig bekalkt zonder oneffenheid, poreuze stukken en/of kalkpunten.

  Versheid, glas en algemene indruk: de schaal moet schoon zijn en er niet dof of oud uitzien. De luchtkamer moet zijn als bij een vers gelegd ei, de inhoud moet bij het schouwen vrij zijn van bloed of vleessporen.

  Eierkeuring inwendig

  Dooier: rijk helder goud geel, vrij van bloedstrepen of stippen. Mooi rond, met een glad oppervlak, goed uit het eiwit omhoog reizend, en gelijk van tint zijn. Kiemschijf of kiemhuid niet verkleurt.

  Eiwit: Het liefst doorzichtig van kleur en van wat dichte samenstelling speciaal rond de dooier. Het eiwit moet vrij zijn van bloedsporen.

  Hagelsnoeren: beide hagelsnoeren lijken op een dik koord van doorzichtig eiwit aan elk eind van de dooier. Ze houden de dooier in het midden van het dikke eiwit en moeten vrij zijn van bloedsporen en niet in het dunne eiwit liggen.

  Luchtkamer: Niet te groot maar zo als bij een vers ei, het vlies moet aan de schaal kleven.

  Versheid: Word aangegeven door een kleine luchtkamer, een oud ei is te herkennen aan een rimpelige bovenkant van de dooier en een mindere hoogte of een verschraalde dooier.

  Uitsluitingsfouten en fouten

  Algemene fouten: Meer dan 1 dooier, een te oud ei, een gepolijste of bijgewerkte schaal, toevoegingen en/of kleuren van eieren en bij uitwendig keuren van onvoldoende inhoud.

  Conditioneren niet toegestaan: zoals kleuren, polijsten van eieren en het inzenden van grote hoendereneieren als kriel eieren, dit lijdt tot diskwalificatie.

  Veel plezier met de eierenkeuring! Gewoon eens een keertje de uitdaging aan gaan!

  Succes, jullie kunnen het, of jullie kippen dan!